Scottish adventure 10 DGN**

Flag_of_Scotland

Links rijden, kastelen, meren, grillig weer, pubs, Isle of Skye, Edinburgh!


Schotland

Met Motor Adventure 4 Life naar een van de meest interessante landen in Europa. Een schitterende bestemming waar je zult genieten van de mooiste routes, vele verschillende landschappen, boottochten, kastelen, overnachtingen op legendarische plekken, cultuur en geschiedenis zult beleven en voor degenen die een extra uitdaging willen: de legendarische Haggis eten.

We komen langs locaties waar veldslagen hebben plaatsgevonden, rijden over prachtige bergpassen, bezoeken steden en het Isle of Skye, en natuurlijk slaan we ook een bezoek aan een Whisky-stokerij niet over.

Door het onvoorspelbare weer (in Schotland wil nog wel eens een mist- of regenbui voorbij trekken) wordt ook enige flexibiliteit verwacht, maar het wordt in ieder geval een reiservaring die onvergetelijk zal zijn. En of dat nu komt door de indrukken onderweg of door de gezellige avonden…….

 

  Download de reisbrochure

 

Ligging

Schotland is het noordelijkste deel van Groot-Brittannië en beslaat een gebied dat bijna 2x zo groot is als Nederland. De Chaviot Hills vormen de grens met Engeland. De kust van meer dan 10.000 km ligt aan de Noordzee en de Atlantische Oceaan en varieert van imponerend mooie kliffen tot heerlijke zandstranden. Voor de kust ligt een groot aantal eilanden zoals de Hebriden, de Shetland eilanden en de Orkney eilanden.

Schotland bestond eigenlijk uit drie delen: de Highlands in het (Noord) Westen, de Lowlands ten Zuiden van Glasgow en Edinburgh en de Royal Burghs. De middeleeuwse Schotse koningen hadden geen vaste standplaats, maar trokken van Burgh naar Burgh.

 

Kenmerken van Schotland

De meeste mensen zullen Schotland associëren met regen, legendes, doedelzakken en de kilt, Haggis en whisky, maar Schotland is zeker meer dan dat!
De hoeveelheid landschappen, de cultuur, de vriendelijke mensen en de mooie motorwegen zullen je Schotland niet snel doen vergeten.

 

Klimaat

Het klimaat van Schotland kent een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, redelijk warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Schotland heeft de reputatie erg nat te zijn en dat klopt deels ook wel. De Schotse Hooglanden zijn nat, grijs en koel. Hier valt gemiddeld ongeveer 250 dagen per jaar neerslag, waarvan ongeveer op honderd dagen in de vorm van sneeuw. Grote delen van de Schotse Hooglanden zijn dan ook een redelijk groot deel van de winter bedekt met een witte laag sneeuw. Ook het Zuid-Schots Bergland, dat zich over vrijwel het hele zuiden van Schotland uitstrekt, is het vrij nat. Het centrale laagland dat van Glasgow in het westen tot Dundee, Edinburgh en Dunbar in het oosten loopt is het nog iets minder nat dan in de hoger gelegen gebieden.

De variaties in hoeveelheid neerslag verschillen niet alleen tussen de diverse hoogtes, maar zijn ook van west naar oost duidelijk waarneembaar. Omdat het overgrote deel van de buien vanuit westelijke richting aangevoerd wordt, is het oostelijke deel van Schotland een stuk droger dan het westen. Vooral ten oosten van het Schotse Hoogland en het Zuid-Schots Bergland merk je dat de bergen en heuvels grote delen van de neerslag al hebben opgevangen. Op een zelfde breedtegraad kunnen over een afstand van slechts 150 kilometer verschillen in de hoeveelheid jaarlijkse neerslag voorkomen van meer dan 2000 millimeter. De natste plekken in de hooglanden zijn goed voor meer dan 3000 millimeter op jaarbasis, terwijl veel plaatsen langs de oostkust goed zijn voor maar 600 tot 800 millimeter. Dat is vergelijkbaar met de Nederlandse hoeveelheid neerslag.

De gemiddelde temperaturen in mei liggen tussen 6 en 17 graden, gemiddeld 6 zonuren per dag en 17 dagen met regen per maand. De zee-temperatuur (voor de die-hards) bedraagt gemiddeld 10-12 graden.

 

Zelfstandigheid

Hoewel Schotland deel is van Groot-Brittannië heeft het een eigen kerk (de presbyteriaanse) en een eigen rechts- en onderwijssysteem. Ook heeft Schotland een nationaal voetbalelftal en een beroemd rugbyteam.

 

Bekende Schotten

– Sean Connery (James Bond)

– Arthur Conan Doyle

(schrijver van Sherlock Holmes)

– Mark Knopfler (Dire Straits)

– David Coulthard (Formule 1)

 

Nog even wat grappige schotse woorden

Loch     –           Meer

Glen     –           Vallei

Kirk      –           Kerk

Ben      –           Berg

Pap       –           Bergtop

Munro: Alle bergen boven 3000 feet (914m), vernoemd naar Sir Hugh Munro, die in 1891 begon met z’n lijstje bergen hoger dan 3000 feet, er zijn nu al bijna 300 Munro’s…..

Corbett: Een berg tussen de 2500 feet (762m) en de 3000 feet, er zijn nu al meer dan 200 Corbett’s…..

Grahams: Bergen tussen de 2000 en 2500 feet, ook van de Grahams zijn er ruim 200…..

Bonnie: iemand die er knap uitziet, maar ook als hij/zij beschikt over overredingskracht en charisma. Wie zal de Bonnie van de reis worden….?

 

Verkeer

In Schotland wordt links gereden. Maak je echter geen zorgen, het went snel. Alleen op een rotonde blijft het opletten dat je de juiste kant oprijdt.

 

Legendes

Monster van Loch Ness – in de 6e eeuw werd er al melding gemaakt van een groot dier in Loch Ness. Dit meer is trouwens dieper dan de Noordzee. Maar het begon pas echt in 1933. Er werd toen een (vage) foto gemaakt van een ‘monster’. Die foto leidde ertoe dat veel mensen naar het meer gingen om te zoeken. De meest geavanceerde apparatuur werd gebruikt maar zonder resultaat. Sinds kort blijkt dat de foto uit 1933 een grap was.

 

Bekijk de Scottish adventure video!


 

  Download de reisbrochure

 

Reisschema


Dag 1
10%

IJmuiden – Newcastle     

We vertrekken op donderdagavond vanuit IJmuiden in Nederland. Motoren worden op de ferry gereden en overnachten in één van de hutten aan boord.

 

Dag 2
20%

Newcastle – Hadrian’s wall – Edinburgh                      

Rond 09:00 meren we aan in de haven van Newcastle. Even wennen, het verkeer rijdt aan de andere kant (!) Na een kopje Engelse koffie gaat het motoravontuur op Brits grondgebied beginnen!

Eerst eens wat historie, de Schotten zijn van oudsher een volk geweest dat werd gevreesd. Zo liet keizer Hadrianus van 122 tot 128 na Chr. iets ten zuidelijk van de Schotse grens een muur bouwen: The Hadrian’s wall. Deze linie liep van de oost- naar de westkust van Engeland en is nu nog steeds een landmarkering in het prachtige glooiende en soms ruige Engelse landschap. We starten onze reis langs een deel van deze muur en maken een stop bij een Romeins fort.

Na de lunch koersen we door het Northumberland National Park noordwaarts, het belooft een mooie route te worden waar we de Schotse grens passeren. Eind van de middag komen we aan bij het hotel in Edinburgh en maken er een gezellige avond van in Edinburgh

 

Dag 3
30%

Edinburgh – Stirling – Drovers Inn

We verlaten Edinburgh, waar we later deze week nog terugkomen. Vandaag hebben we een erg leuke eindbestemming: Drovers Inn, een drie eeuwen oude herberg en daarmee de oudste van Schotland!

Een snelwegnetwerk brengt ons snel buiten Edinburgh in oostelijke richting naar Stirling. Onderweg stoppen we even bij het beroemde “Falkirk Wheel”, een scheepslift die boten een hoogte van 35 meter laat overbruggen!

 

Stirling is bekend om haar Stirling Castle en kent een gezellig centrum waar we koffie drinken en lunchen. Vanaf nu staat er één en al rijden-in-de-natuur-plezier op het programma! Niet ver van Stirling liggen de Trossachs waar we langzaam de laagvlakte van Schotland verlaten en in een landschap van meren en heuvels terecht komen. Het sturen kan beginnen! Het laatste deel van de route rijden we langs het bekende Loch Lomond waar de Drovers Inn zich iets ten noorden van bevindt.

 

Dag 4
40%

Drovers Inn – Inverary – Fort William – Isle of Skye

Het belooft een mooie route te worden! Na het ontbijt verlaten we de Drovers Inn en rijden over de Schotse wegen naar Inverary. Een kleine maar gezellige plaats aan het water waar we koffie drinken, wat souvenirs kunnen kopen in de vele kleine winkeltjes. Inverary staat bekend om haar oude gevangenis die te bezoeken is. De reis wordt vervolgd naar Fort William over een prachtige route langs de Schotse munro’s (zo worden bergen genoemd die hoger zijn dan 3000 foot, oftewel 914,4 meter).

Na de lunch in Fort William wacht ons wederom een indrukwekkende route naar het Isle of Skye. We passeren het van foto’s welbekende Eilean Donan Castle.

 

Dag 5
50%

Isle of Skye

Vandaag trotseren we Isle of Skye waar we een grand tour van maken. Isle of Skye is het grootste eiland van de zogenaamde Binnen-Hebriden. Skye stamt af van “gevleugeld” en verwijst daarmee naar de vorm van het eiland. We maken onderweg genoeg stops om te kunnen genieten van het ruige landschap van het eiland.

 

Dag 6
60%

Isle of Skye – Inverness – Ballater (whisky: Royal Lochnagar Distillery, Crathie)

Na ons vertrek vanuit Isle of Skye rijden we via de Appelcross pas met waanzinnige uitzichten binnendoor naar Inverness, de meest noordelijke stad die we deze reis aan doen. De route wisselt af met de inmiddels wel bekende Loch’s en heuvelachtig tot soms bergachtig gebied. We zullen over de wat kleinere wegen rijden langs de mooiste plekken. Na de lunch kunnen we optioneel vanuit Inverness dolfijnen gaan kijken of direct doorrijden naar Ballater waar we een Whisky distilleerderij kunnen bezoeken. Voor de zekerheid slapen we daar in de directe omgeving.

 

Dag 7
70%

Ballater – Edinburgh

Een dag flink sturen! We zoeken een mooie route uit die ons langzaam aan zuidwaarts richting Edinburg brengt. Ondertussen maken we in de kleine plaatsen die we aan doen rustpauzes voor een kop koffie en lunch. Eind van de middag hopen we na een mooie rij-dag aan te komen in de hoofdstad van Edinburgh.

 

Dag 8
80%

Edinburgh

De één naar laatste dag van deze reis op Brits grondgebied besteden we in de prachtige stad Edinburgh. Er is genoeg te doen, zoals het bezoek aan het beroemde Edinburgh Castle, de zogenaamde Royal Mile met allerlei bijzondere gebouwen, kathedralen en winkels. Een dag vrije besteding en mogelijk eindigen we de dag samen onder het genot van een typisch Schotse maaltijd en gezelligheid.

 

Dag 9
90%

Edinburg – Newcastle

Na het uitchecken breekt de laatste dag rijden aan in dit links gestuurde voertuig-land. Langs de oostkust koersen we zuidwaarts naar Newcastle. Symbolisch zullen we stoppen op de grens Schotland met Engeland. Na een koffiepauze onderweg rijden we door naar Newcastle waar we zullen lunchen. De laatste kilometers volgen terug naar de haven. Eind van de middag gaan we aan boord en overnachten we in één van de scheepshutten.

 

Dag 10
100%

Newcastle – IJmuiden

Zaterdagochtend komen we aan in IJmuiden in Nederland. Na een week vol fantastische rijervaringen door de indrukwekkende Schotse natuur en met een snufje cultuur nemen we afscheid van elkaar. Allemaal goed opletten bij het wegrijden, in Nederland rijden we weer aan de “normale” kant van de weg!

 

Reisdata en prijzen


Vertrekdata:
  • 18 mei 2017

 

Prijs motorrijder:

Prijs complete programma voor motorrijder: € 875,=*

 

Duo-passagier:

Prijs complete programma bijrijder: € 795,= *

 

Minimum aantal deelnemers: 8

* Prijzen kunnen wijzigen
Alle prijzen zijn onder voorbehoud van fouten, wijzigingen, valutaschommelingen en andere voorwaarden.

Inbegrepen :

Tijdens de reis, zijn deze onderdelen inbegrepen:

– overtocht IJmuiden-Newcastle op basis van

4-persoonshut incl. vervoer motor (en auto)

– overnachtingen tijdens de reis op basis van

2-persoonskamers incl. ontbijt

 

Niet inbegrepen:

Deze onderdelen zijn niet inbegrepen in de reis:

– benzine

– niet genoemde maaltijden en (alcoholische) dranken

– toeslagen voor 2-persoonshut tijdens overtocht

– toeslagen voor 1-persoonskamers (afhankelijk van

beschikbaarheid)

– reisverzekering (verplicht)

– je eigen motor- en regenkleding

– andere specifieke eisen

– entreekaarten voor attracties, musea, etc.

 

Reisuitrusting

Natuurlijk dient een ieder te zorgen voor veilige motorkleding, maar ook een regenoverall is voor de zekerheid aan te raden. Verder kunnen de temperaturen nogal wisselen, dus zorg voor warme onderkleding. Een kilt is niet verplicht tijdens het avondeten… doedelzakken zelfs niet gewenst.

 

Begeleiding

Op de reis zal een gids voorop rijden. Minder ervaren motorrijders rijden vooraan achter de gids, en waar mogelijk rijden we “dakpansgewijs”. Zou houden we optimaal overzicht en uitwijkmogelijkheden bij onverwachte rempartijen.

Tijdens de briefing voorafgaand aan de reis zal je alle informatie die nodig is om je voor te bereiden op de reis ontvangen: informatie over het land, wat mee te nemen, medische en verzekeringskwesties, het programma en de route. Je leert ook (als dat nog niet het geval is..) de andere deelnemers kennen waarmee je (indien gewenst) informatie voorafgaand aan de reis mee uit kunt wisselen.

 

Veiligheid

Motor Adventure 4 Life maakt gebruik van uitgebreide veiligheidsinstructies/ maatregelen die wij met je zullen delen tijdens de briefing. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor hem-/ haarzelf tijdens zijn deelname aan de door Motor Adventure 4 Life georganiseerde reis. Motor Adventure 4 Life sluit alle aansprakelijkheid uit.

 

Motor Adventure 4 Life

Motor Adventure 4 Life biedt avontuurlijke reizen op afwijkende plaatsen, met een bomvol programma qua cultuur en natuur, en altijd een enorme dosis plezier.

 

– Voor iedere rijder, met of zonder ervaring, in elke

leeftijd.

– Voor iedereen die geen spijt wil krijgen van de

dingen die hij/zij “altijd al wilde, maar nooit gedaan

heeft”.

– Voor de dromer die zijn/haar droom nu waar kan

maken……

 

Ons doel is om je terug te laten keren met de prachtige herinnering aan een onvergetelijke reis met verlegde grenzen, “pijn in je rug van het rijden, pijn in je hoofd van alle indrukken, pijn in je buik van het lachen, en een rugzak vol verhalen voor op iedere verjaardag”.

 

Motor Adventure 4 Life is een initiatief van Coen Hoogendijk en Evert Leideman.

 

  Download de reisbrochure

 

Voor meer informatie of boekingen kunt u contact opnemen via info@motoradventure4life.com of 038- 455 70 39