TT Isle of Man 12 DGN***
Manx Adventure: Isle of Man TT, hét motorwalhalla – must voor iedere motorliefhebber, gezellige pubs, onvergetelijke ervaring
MANX ADVENTURE – ISLE OF MAN
Met Motor Adventure 4 Life naar één van de meest besproken en fascinerende events van het jaar op Isle of Man! Een schitterende bestemming waar je zult genieten van mooie routes, sensationele TT races, veelzijdige landschappen, vissershavens, de Douglas boulevard, de Red Arrows vliegshow, overnachtingen bij de enthousiaste inwoners, hun eigenzinnige cultuur en de geschiedenis van dit motor-walhalla. En voor degenen die een extra uitdaging willen: zelf een ronde maken over het fameuze TT straten circuit.
Op de straten van het eiland wordt jaarlijks de Isle of Man TT georganiseerd, op het spectaculaire stratencircuit “Snaefell Mountain Course”. Door de lengte van de Snaefell Mountain Course (bijna 61 km) en het feit dat de straten omringd zijn door vele obstakels (bomen, huizen en muren) is dit een circuit met grote risico’s waar fouten genadeloos afgestraft worden. Ondanks dat is deze race ontzettend populair, mede omdat het circuit één van de weinige en vooral één van de uitdagendste nog bestaande stratencircuits is. De Isle of Man TT wordt al vanaf 1907 georganiseerd en had vanaf 1949 de WK-status. Vanwege de dodelijke ongelukken werd de WK-status in 1976 ingetrokken, maar de race wordt wel elk jaar gehouden. Op het eiland gold overigens lange tijd geen maximumsnelheid voor het verkeer. Inmiddels is er binnen de bebouwde kom een limiet van 30 mijl per uur (48 km/u) ingesteld, maar buiten de bebouwde kom is er op veel plaatsen (nog) geen snelheidslimiet.
LIGGING & ZELFSTANDIGHEID
Isle of Man (hierna IOM) is een eiland in de Ierse Zee. Het is net als de Kanaaleilanden een Brits Kroonbezit. Maar het is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk (al wordt het daar vaak mee geassocieerd). Het is een op zichzelf staande staat, het heeft zijn eigen taal genaamd Manx en heeft zijn eigen betaalmiddel, de Isle of Man Pond. Het eiland heeft een oppervlakte van 572 km2 (ter vergelijking, de gemeente Amsterdam is 219 km2 groot) en ligt op de grens van Schotland en Engeland. Op IOM wonen circa 87.500 mensen, de inwoners worden ‘Manx people’ genoemd, en wonen voornamelijk in de steden aan de kust. De hoofdstad en grootste stad van het eiland is Douglas. Andere steden zijn Ramsey, Peel, Castletown en Port Erin.
KENMERKEN VAN ISLE OF MAN
De meeste mensen kennen het eiland niet of associëren het met de TT Race, maar IOM is veel meer dan dat! De verschillende landschappen, de cultuur, de vriendelijke mensen en de sfeer zijn ongekend en zullen gegarandeerd een onuitwisbare indruk en ervaring bij je achter laten.
KLIMAAT
Op IOM heerst een gematigd zeeklimaat met een zacht karakter door de beschutte ligging. Door de zachte winters kunnen er ondanks de vrij noordelijke ligging palmen groeien aan de zuidkust. Het hoogste punt op het eiland is Snaefell.
Door het grote hoogteverschil op een relatief klein oppervlak kan het zijn dat het boven op de berg mistig is terwijl je in het dal in de zon rijdt. Omdat het een eiland is, waait het er eigenlijk altijd. Dus mocht je een buitje treffen dan wordt de weg niet echt nat of droogt weer snel op wat het rijden een stuk aangenamer maakt. Door het wisselende karakter van het weer wordt enige flexibiliteit verwacht van onze gasten, maar het wordt in ieder geval een reiservaring die onvergetelijk zal zijn.
De gemiddelde temperaturen in mei liggen tussen 8 en 15 graden, gemiddeld 7 zonuren per dag en 16 dagen met regen per maand. De temperatuur lag in 2016 ver boven het gemiddelde, zo’n 21 graden. De zee-temperatuur (voor de die-hards) bedraagt gemiddeld 10-12 graden. Neem naast je zwembroek toch ook een warm vest mee voor het geval de temperatuur een keer onder het gemiddelde uitvalt.
BEKENDE MANX PEOPLE
• Fletcher Christian (1764-1793), leider van de muiterij op de Bounty
• Barry Gibb (1946), muzikant en lid Bee Gees
• Mel Collins (1947), musicus (dwarsfluit, klarinet en saxofoon) (King Crimson)
• Robin Gibb (1949-2012), muzikant en lid Bee Gees
• Maurice Gibb (1949-2003), muzikant en lid Bee Gees
• Mark Cavendish (1985), wielrenner
• Peter Kennaugh (1989), wielrenner
MANX FEITEN
• IOM is een waar belastingparadijs, een staat vergelijkbaar met Monaco;
• IOM heeft haar eigen munt eenheid, de Isle of Man Pound. De English Pound (de sterling) wordt op het eiland ook geaccepteerd;
• Noem een bewoner van het eiland nooit een Engelsman, dit vinden ze een belediging;
• Joey Dunlop is een ware legende op het eiland met zijn 26 overwinningen van de Isle of Man TT. Een beeld van Joey Dunlop staat bij Bungalow;
• Jeremy Clarkson (voormalig presentator Top Gear) heeft een huis op het eiland maar geen goede reputatie bij de bewoners;
• Er zijn weinig snelheidslimieten op het eiland maar houd je er strikt aan daar waar ze wel zijn, de politie is hier zeer streng op omdat ze je graag volgend jaar weer terug willen zien, gezond en wel. Mocht je toch een overtreding maken dan zetten ze je zonder pardon van het eiland af. Geen plek voor kamikaze piloten dus…
VERKEER
In Engeland en Isle of Man wordt links gereden. Maak je echter geen zorgen, het went snel. Alleen op een rotonde blijft het opletten dat je de juiste kant opkijkt en rijdt. En let er op dat je bij het wegrijden aan de juiste kant van de weg begint.
LEGENDES
Oude legendes zeggen dat het eiland is ontstaan toen de Ierse reus Fin Maccooil een stuk land van de Ierse kust richting Schotland gooide, maar dat het in het water tussen de twee landen terecht kwam. Alhoewel dit natuurlijk te betwijfelen valt, geven deze mythen en sagen het land wel zijn unieke Keltische sfeer en cultuur.
DE RACES
Waar het tijdens deze reis voornamelijk om draait zijn natuurlijk de races en alles wat daarmee te maken heeft. Het feit dat je als toeschouwer zonder hek ertussen zo dicht aan de baan staat dat ze letterlijk de vouwen uit je broek rijden, geeft de races een heel nieuwe dimensie. Je zal in eerste instantie je ogen niet geloven als de coureurs zo hard voorbij komen en door de snelheid kun je de motoren gewoon horen fluiten. Gaandeweg de week groeit dan ook het ontzag voor deze mannen, waarbij voor de meeste coureurs dit ‘a way of life’ is.
DE GRANDSTAND
Het rennerskwartier is te bezoeken en zeker de moeite waard om lekker doorheen te struinen. En als je benieuwd bent naar de start en de pitstops moet je zeker een race vanaf de tribune op de Grandstand bekijken. Dan kun je de snelheid van de rijders die passeren op het matrix bord volgen (komen voorbij met bijv. 128mph/206km/h) en hoe de pitstop in z’n werk gaat. Er dienen tickets voor de GrandStand gekocht te worden. Let er wel op dat je dit op tijd doet in verband met de grote belangstelling.
Reisschema
Calais – Dover
We vertrekken op maandagochtend vanuit Calais in Frankrijk. De motoren worden op de ferry gereden en we maken in 1,5 uur de overtocht naar Dover. Op de boot nuttigen we een kopje Engelse thee en rond 11:00 meren we aan in de haven van Dover. Even wennen aan het verkeer en het links rijden (!) We rijden een toeristische route langs de zuidkust met een boog richting omgeving Bristol (circa 350 km) waar we overnachten in een leuk middenklasse hotel.
Zuid Engeland- via Wales naar Liverpool
Na een vroeg Engels ontbijt rijden we via een snelweg route richting het groene Wales (toeristische route door Snowdonia National Park), langs prachtige dorpen met onuitspreekbare namen (vanwege het ontbreken van de klinkers), door een oase van groene heuvels en we stoppen in bekende en minder bekende plaatsen die je laten voelen alsof je terug in de tijd reist.
Na de lunch koersen we verder noordwaarts richting Liverpool. Maar voordat we daar aankomen genieten we eerst nog van al het moois wat dit deel van Wales te bieden heeft. Aan het eind van de middag komen we aan bij ons hotel in Liverpool, vlakbij waar de boot morgenochtend zal vertrekken. Na deze intensieve rij-dag maken we er een gezellige en ontspannende avond van.
Boot Liverpool – IOM
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de oversteek naar het befaamde eiland en gaan we rechtstreeks naar de boot die om 09:45 uur vertrekt naar IOM. Onder het genot van een kopje koffie en eventueel wat eten, varen we in een kleine 3 uur naar het eiland. Als we daar aankomen gaan we naar onze accommodatie voor de komende week. Dit zal een homestay** locatie zijn, wat betekent dat we in het huis van de lokale bewoners slapen of te gast zijn in hun huis. Hierdoor kunnen we echt ervaren hoe het is om op het eiland te wonen. Nadat iedereen is geïnstalleerd is er tijd voor een verkenningsronde over het eiland. ‘s Avonds dineren we gezamenlijk en zoeken vervolgens onze plek langs het circuit op in afwachting van de trainingsrondes van vandaag, om vervolgens af te sluiten in de pub vlak bij ons verblijf.
Isle of Man Practice Day
Na het ontbijt kan er vandaag een combinatie gemaakt worden van het rijden van een paar mooie routes in het zuiden van IOM en het bezoeken van bijvoorbeeld de Douglas Promenade. Aansluitend zoeken we weer een mooie plek op langs de TT Mountain Course voor de trainingen. Deze dag wordt natuurlijk weer afgesloten in een pub.
Isle of Man Practice Day
Weer een mooie dag voor de boeg! We starten vandaag met een route door het noorden van het eiland en een bezoek aan bijvoorbeeld Bungalow, Isle of Man Museum en/of het authentieke Laxey. Omdat op trainingsdagen de weg meestal om 18:00 uur sluit, zoeken we op tijd weer een prachtige locatie om de trainingen te bekijken. Op onze thuisbasis, de pub, kunnen we aansluitend de plannen toelichten voor de 1e racedag die morgen op het programma staat. Dan gaan de remmen helemaal los.
Isle of Man Raceday 1
Vandaag kunnen we vanaf 11:00 uur drie races bekijken, wellicht vanaf de Grandstand of gezellig op het terrein bij de kerk onder het genot van homemade cakes en koffie. De superbikes maar ook zeker de zijspannen beloven veel spektakel. De avond vermaken we ons gezellig in de pub of aan de Douglas Promenade waar altijd wat te doen is.
Mad Sunday – Rustdag (geen races)
Vandaag zijn er geen trainingen of races, maar het hoeft niet perse een rustdag te worden. Het is namelijk Mad Sunday. Tijdens Mad Sunday leven de duizenden bezoekers zich uit op ‘the mountainroad’, waarbij men zelf over de wegen van het stratencircuit kan rijden. Ook voor ons zelf is er de gelegenheid om dit te doen. Voor wie dan niet perse de weg op wil is er genoeg te doen op de promenade in Douglas en de verschillende boulevards in Peel en Ramsey. De Purple Helmets en de Red Arrows geven die dag ook een show weg.
Isle of Man Raceday 2
Vandaag wordt weer een spectaculaire Racedag met veel verschillende races op het programma. Aan het einde van de dag kunnen we eten in Port Erin waar het vandaag TT dag is. Hier is de sensationele show van de Monster tour om ons verder te entertainen.
Isle of Man
Vandaag geen races maar een Sprint competitie. Ook zoeken we vandaag de Red Arrows (The Royal Air Force Aerobatic Team) op om hun show te zien. Ondertussen rijden we leuke routes over het eiland en maken we bij interessante of gezellige plaatsen onderweg wat stops voor de nodige koffie, thee en limonade. Wie nog energie genoeg heeft kan ’s avonds de Douglas Promenade onveilig maken of een bezoek aan het theater brengen.
Isle of Man Raceday 3
De laatste dag op het eiland belooft een mooie racedag te worden. Na de races is er genoeg te doen en kun je eventueel de rest van de dag vrij besteden en mogelijk eindigen we de dag samen met de bewoners van onze home-stay onder het genot van typische Isle of Man gezelligheid.
Boot naar Heysham – Richting Midden Engeland
De boot vertrekt vandaag om 7:30 dus vroeg uit de veren om op tijd bij de boot in Douglas Harbour klaar te staan. Het ontbijt kun je eventueel aan boord kopen en nuttigen. Als we om 9:45 in Heysham aankomen rijden we tot aan de lunch over de grote weg zuidwaarts door Engeland. Na de lunch nemen we een stukje West Wales mee om aan het eind van de middag in de mooie stad Oxford aan te komen. Hier brengen we onze laatste avond samen door in een hotel en praten we alvast na over alle indrukken die we opgedaan hebben en komen de meest komische momenten nog eens voorbij.
Terug naar boot Dover – Calais
De laatste kilometers aan de linkerkant van de weg rijden we vanuit midden England naar de haven van Dover over de snelweg waar we weer op de boot stappen richting Calais. De verwachte aankomst is om circa 16.00 uur Nederlandse tijd. (let op er zit 1 uur tijdverschil tussen UK en NL). In Calais zit onze reis erop en kan iedereen zijn eigen weg vervolgen. Het is een mogelijkheid om een overnachting in Calais te boeken of je kunt nog dezelfde dag rechtstreeks naar huis rijden. Na 12 dagen vol fantastische rijervaringen en de indrukwekkende TT Race op zak nemen we afscheid van elkaar. En let op bij het wegrijden, aan deze kant van het water rijden we weer aan de “normale” kant van de weg!
Let op:
*de dagprogramma’s zijn afhankelijk van het weer, de activiteiten op het eiland en het verkeer (soms is door mist de mountain-road afgesloten en moeten we een andere route kiezen). Dit geldt ook voor het race schema, hier hebben wij als reisorganisatie geen invloed op. Flexibiliteit is dus een vereiste; wij zullen de programma’s ter plaatse zo compleet en veelzijdig mogelijk maken om je hoe dan ook een onvergetelijke trip te geven.
**Home-stay
Een home-stay is een overnachting bij particulieren thuis, wat inhoudt dat een logeerkamer of een kamer van zoon, dochter of een andere bewoner van het huis voor je klaargemaakt is. De kamers zijn soms met aansluitende badkamer maar niet in alle gevallen. De badkamer deel je met andere gasten/bewoners. Of het mogelijk is de motor op eigen terrein te parkeren, is afhankelijk van de accommodatie. Omdat er een enorm tekort aan kamers is op het eiland tijdens de IOM TT, is het niet mogelijk op bovenstaande faciliteiten te selecteren of een voorkeur aan te geven.
***Bagage en verzekering
Om de reis zo “hardcore-motorfreak” mogelijk te maken, rijdt er geen volgauto mee. Dat houdt dus in dat je bagage op de motor mee moet, en je de hoeveelheid daarop aan dient te passen.
Daarnaast is het van belang een goede (reis)verzekering af te sluiten, voor het geval je motor helaas niet verder wil. Waar mogelijk zullen we proberen reparatie ter plaatse te regelen, maar de boten wachten niet, dus mogelijk zijn we gedwongen door te gaan. In dat geval moet de motor worden achtergelaten, en terug vervoerd worden naar Nederland. We zoeken altijd een goede stalplaats in dat geval, maar check vooraf goed hoe je zelf verzekerd bent.
In geval van pech, zullen door Motor Adventure 4 Life geen kosten worden geretourneerd voor bijvoorbeeld overtocht of “niet op IOM kunnen rijden”. Dit dien je indien gewenst zelf in een verzekering te regelen en is ieder eigen verantwoording.
Overige informatie
Volledige race schema IOM TT 2017:
maandag 29 mei: Training van 18:00 tot 21:00
dinsdag 30 mei: Training van 18:00 tot 21:00
woensdag 31 mei: Training van 18:00 tot 21:00
donderdag 1 juni: Training van 18:00 tot 21:00
vrijdag 2 juni: Training van 18:00 tot 21:00
zaterdag 3 juni: Superbike race, 6 ronden, eerste zijspanrace, 3 ronden
zondag 4 juni: Mad Sunday
maandag 5 juni: Supersport race 1, 4 ronden, Superstock race, 4 ronden.
dinsdag 6 juni: Geen racedag, wel diverse activiteiten
woensdag 7 juni: Supersport race 2, 4 ronden, Supertwins 650cc, 4 ronden – TT Zero Race, elektrische motorfietsen, 1 ronde.
donderdag 8 juni: Geen racedag, wel diverse activiteiten.
vrijdag 9 juni: Tweede zijspanrace, 3 ronden, De Senior race over 6 ronden, Paradelap of honour
Vertrekdata:
Volgende tours:
Maandag 29 mei t/m vrijdag 9 juni 2017
Minimum aantal deelnemers: 8 (8 motorrijders + motor)
Maximum aantal deelnemers: 24 (16 motorrijders + motor en 8 passagiers)
Prijs motorrijder:
Prijs complete programma: € 1.950,=*
Prijs bijrijder:
Prijs complete programma: € 1.650,=*
* Prijzen kunnen wijzigen
Alle prijzen zijn onder voorbehoud van fouten, wijzigingen, valutaschommelingen en andere voorwaarden. Deze prijzen zijn onder voorbehoud zolang de definitieve prijzen van de ferry’s niet bekend zijn en excl. mogelijke toeslagen etc.
Inbegrepen:
Tijdens de reis zijn deze onderdelen inbegrepen:
Alle arrangementen zijn inclusief alle bootovertochten (excl. brandstoftoeslag), accommodatie, plattegrond en toertips, IOM merchandise catalogus, gezellige avonden en professionele begeleiding.
– Inbegrepen bootovertochten:
4x overtochten:Calais – Dover / Liverpool – Douglas / Douglas – Heysham / Dover – Calais incl. het vervoer van de motor
– Overnachtingen tijdens de reis op basis van 2- persoonskamers incl. ontbijt (excl. ontbijt op dag vertrek vanuit IOM i.v.m. het vroege tijdstip)
– T-shirt als aandenken aan deze onvergetelijke trip!
Niet inbegrepen:
– Reis- en annuleringsverzekeringen,
– Benzinekosten,
– Brandstof toeslag boot,
– Niet genoemde maaltijden en drankjes,
– Persoonlijke uitgaven,
– Toeslagen voor 1 of 3-4 persoonskamers (afhankelijk van beschikbaarheid),
– Entreekaarten voor Grandstand, theater, attracties, musea, parken etc.
RESERVEREN
Wil je deze reis maken met ons dan is het noodzakelijk te reserveren zolang er nog plek vrij is. Minimum aantal deelnemers inclusief motor is 8, en bij het maximum aantal deelnemers van 24 beginnen we met een reserve lijst. Er geldt een (voor)aanbetaling van € 120,- voor een reservering incl. home-stay. Pas na ontvangst van je betaling is je reservering een feit. Het bedrag van de reservering zal op de reissom in mindering gebracht worden, zodra deze in een boeking omgezet kan worden, waardoor het reserveren dus uiteindelijk niets kost. In verband met de drukte en de schaarste van accommodaties op het eiland dien je uiterlijk 31 januari 2017 je aanmelding te versturen.
Grandstand tickets: het is mogelijk tickets voor de grandstand bij te boeken tegen betaling van 85,= per persoon. Doe dit indien gewenst zo snel mogelijk, want op = op.
INSCHRIJVEN / RESERVEREN
Voor meer informatie of boekingen kun je contact opnemen via info@motoradventure4life.com of 038- 455 70 39. Wij zenden je dan een inschrijfformulier toe.
WE WERKEN ALS VOLGT (NA DE INSCHRIJVING/RESERVERING)
Je krijgt een digitale bevestiging van inschrijving en een factuur voor de vooraanbetaling. Na betaling van deze factuur zijn de bootovertochten gegarandeerd. Wij reserveren accommodaties en omdat dit afhankelijk van de grootte van het reisgezelschap verschillende kunnen zijn, kunnen we bij de definitieve reservering de accommodaties spoedig laten weten. Vanwege het beperkte aantal beschikbare accommodaties tijdens de IOM TT, is het belangrijk snel op je indeling/accommodatie te reageren als je wijzigingen wenst aan te brengen. Aansluitend maken we de boeking verder rond en krijg je een tweede digitale factuur voor de volledige reissom. Hiervan moet ook weer een deel aanbetaald worden (50% minus de vooraanbetaling die je al gedaan hebt). Het restant (de overige 50%) van de betaling dient uiterlijk 2 maanden voor vertrek te zijn voldaan. Hiervoor mailen we t.z.t. een reminder. Rond deze tijd ontvang je ook alle reisbescheiden, vouchers, aanrijroute en verdere reis informatie met race info, info over het circuit, kaart IOM en route tips. Deze sturen wij per post naar je toe.
Op de vertrek dag ontmoeten we elkaar in de ochtend tussen 09.00 en 10.00 uur voor de ingang van de ferry/boarding in Calais. Je krijgt hier nog wat laatste instructies en evt. nog enkele aanvullende reisbescheiden.
VOORWAARDEN
Op deze reis zijn de in deze omschrijving vermelde voorwaarden, de aanvullende voorwaarden van MotorAdventure 4 Life en de algemene reisvoorwaarden van de ANVR van toepassing. De voorwaarden zijn hier te vinden. Deelnemer gaat bij de inschrijving voor deze reis akkoord met de voorwaarden vermeld in de betreffende documenten.
REISUITRUSTING
Natuurlijk dient een ieder te zorgen voor veilige motorkleding, maar ook een regenoverall is voor de zekerheid aan te raden. Verder kunnen de temperaturen nogal wisselen, dus zorg voor warme onderkleding.
BEGELEIDING
Op de reis zullen 2 gidsen de reis begeleiden. Minder ervaren motorrijders rijden vooraan achter de gids, en waar mogelijk rijden we in ‘formatie’. Zo houden we optimaal overzicht en uitwijkmogelijkheden bij onverwachte rempartijen. Tijdens de briefing voorafgaand aan de reis zal je alle informatie die nodig is om je voor te bereiden op de reis ontvangen: informatie over het land, wat mee te nemen, medische en verzekeringskwesties, het programma en de route in hoofdlijnen. Je leert ook (als dat nog niet het geval is) de andere deelnemers kennen waarmee je (indien gewenst) informatie voorafgaand aan de reis uit kunt wisselen.
VEILIGHEID
Motor Adventure 4 Life maakt gebruik van veiligheidsinstructies / maatregelen die wij met je zullen delen tijdens de briefing. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor hem-/ haarzelf tijdens zijn deelname aan de door Motor Adventure 4 Life georganiseerde reis. Motor Adventure 4 Life sluit alle aansprakelijkheid uit.
Voor meer informatie of boekingen kunt u contact opnemen via info@motoradventure4life.com of 038- 455 70 39.